Behandling av Kompartmentsyndrom
Bestill timeDette er muskellosjesyndrom
Kronisk muskellosjesyndrom, også kalt kompartmentsyndrom er en meget smertefull tilstand, der du ofte opplever en intens stramhet, smerte, svakhet eller endret følighet i leggen under og etter aktivitet. Det er flere årsaker til utviklingen av muskellosjesyndrom, ting som traume, kirurgi eller overbelastning av leggmuskulaturen over tid er kjente risikofaktorer.
Rask diagnostisering og tiltak for å bremse utviklingen er viktig, da tilstanden kan være svært begrensende på aktivitet. Mange med langvarige plager ender opp med kirurgi, et inngrep kalt fasciotomi for å redusere det økte trykket som kan oppstå i leggen.
Det er viktig å være oppmerksom på symptomene på kompartmentsyndrom og søke medisinsk hjelp hvis du mistenker at du har denne tilstanden. Ved å få riktig behandling, kan du minimere risikoen for varig skade og øke sjansene for en vellykket rehabilitering
Svarer du ja på et eller flere av spørsmålene bør du få undersøkt leggen
- Verkende, brennende eller krampende smerte i leggen ved aktivitet
- Intens smerte: Smerten er ofte uforholdsmessig stor i forhold til den opprinnelige skaden og forverres ved bevegelse eller strekking av det berørte området.
- Smertene blir gradvis verre ved aktivitet
- Parestesi: En prikkende eller brennende følelse, ofte beskrevet som "nål og stikk" i det berørte området.
- Smertene blir gradvis bedre og forsvinner helt ca 15 min etter du har avsluttet aktivitet
- Blek og skinnende hud: Huden over det berørte området kan bli blek og stram som et resultat av hevelse og redusert blodtilførsel.
- Stram følelse i leggen
- Nummen følelse i leggen
- Smertene er ofte i begge ben
- Hevelse: Økning i volumet av det berørte området på grunn av væskeaansmling og betennelse.
- Muskelsvakhet: Redusert styrke i musklene i det berørte området, som kan føre til vanskeligheter med å bevege seg eller utføre dagligdagse oppgaver.
- Nedsatt puls eller fravær av puls: På grunn av redusert blodgjennomstrømning, kan det være vanskelig eller umulig å kjenne en puls i arteriene nær det berørte området.
- Forverring av symptomer over tid: Uten behandling, kan kompartmentsyndrom føre til en forverring av symptomer over tid, inkludert økt smerte, hevelse, og tap av funksjon i det berørte området.
Slik behandler vi kompartmentsyndrom
- Rehabiliteringsøvelser
- Trykkbølgebehandling
- Manuelle behandlingsteknikker
- Tørrnålebehandling
- Medisinsk laserbehandling
- Tape og opplæring i bruk av tape
- Graston behandling og andre bløtvevsteknikker
Jonathan Bruns
Bestill time til utredning av din leggplage
Espen Aag Holth
Kiropraktor MNKF
Espen har lang erfaring med utredelse og behandling av leggsmerter. Ved å bruke forskjellige behandlingsmetoder blir ett behandlingsforløp spesialtilpasset deg og din plage
Les merDerfor bør du velge Espen Holth
- Espen har spisskompetanse på leggskader
- Han har fordypet seg i kompartmentsyndrom
- Du får grundig utredning
- Espen kan rekvirere MR eller Røntgen, eller andre tester ved behov
- Han samarbeider med din fastlege og henviser til ortoped ved behov
Kim er en utmerket kiropraktor! Etter mange år med rugbyskader og generell vanskjøtsel av disse skadene, utviklet jeg kroniske smerter i ryggen og hoftene og etterhvert flere ryggprolapser. Kim har ikke bare hjulpet meg å behandle disse skadene, men også hjulpet meg med rehabilitering og forebygging av nye plager. Jeg… Les mer