Mange har hørt om krystallsyken, eller kjenner noen som har hatt det. Men hva er det egentlig? Hvorfor oppstår denne svimmelheten, og hvordan kan den behandles? Krystallsyke kan være en svært ubehagelig opplevelse, men heldigvis finnes det effektive behandlinger. I denne artikkelen forklarer vi hva krystallsyken er, hvorfor den oppstår, og hva du kan gjøre hvis du blir rammet.
Hva er krystallsyke?
Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Omtrent 80 000 nordmenn rammes årlig (1). Det kjennetegnes av korte, intense episoder med svimmelhet som typisk utløses av hodebevegelser, for eksempel når man snur seg i sengen eller bøyer seg ned. Selv om svimmelheten kan være svært ubehagelig og skremmende, er den i seg selv ufarlig.

Hvordan oppstår det?
Krystallsyke oppstår når små kalsiumkarbonatkrystaller (otolitter) i det indre øret løsner fra sitt normale feste og havner i en av buegangene i balanseorganet. Disse krystallene, som normalt hjelper med å registrere tyngdekraft og bevegelse, begynner da å bevege seg fritt i væsken i buegangen. Dette fører til at balanseorganet sender feilaktige signaler til hjernen om hodets posisjon, noe som skaper en illusjon av bevegelse i omgivelsene.

Denne forstyrrelsen i balanseorganets signaler gjør at hjernen opplever en konflikt mellom informasjonen den mottar fra øynene, musklene og balanseorganet, som resulterer i den karakteristiske svimmelhetsfølelsen. Svimmelheten varer ofte i noen sekunder, men kan komme i gjentatte episoder over dager eller uker.
Symptomer på krystallsyke
De vanligste symptomene på BPPV inkluderer:
- Plutselig svimmelhet som vanligvis varer under 1 minutt
- En følelse av at rommet snurrer eller at man selv roterer
- Svimmelheten utløses ofte av bevegelser, som å snu seg i sengen, bøye hodet, legge seg ned i sengen eller sette seg opp.
- Kvalme og i noen tilfeller oppkast
- Noen opplever også ustøhet eller en følelse av å være uvel mellom anfallene. Dette kan også vedvare i flere uker etter behandling for mange.
Svimmelheten varer typisk i korte episoder, men kan komme tilbake flere ganger i løpet av dagen ved bevegelse av hodet.
Hvem får krystallsyke
Som nevnt ovenfor, er krystallsyken en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Det kan oppstå hos kvinner og menn i alle aldre, og er mindre vanlig hos barn og unge. Etter fylte 30 år øker det gradvis i hyppighet, og det er noe vanligere hos kvinner enn hos menn (1). I de fleste tilfeller så oppstår det uten en kjent utløsende årsak, men krystallsyken har også vist seg å være assosiert med (2):
- Hodetraumer eller nakkeskader.
- Vibrasjon i forbindelse med kirurgiske inngrep på hodeskalle eller tenner.
- Lengre tids sengeleie eller inaktivitet.
- Hormonelle forandringer, som overgangsalderen hos kvinner.
- Vitamin D-mangel (3).
- Økt stress og redusert søvnkvalitet (4)

Hvordan stilles diagnosen?
Ved mistanke om krystallsyke etter en grundig sykehistorie, brukes ulike diagnostiske posisjonstester for å bekrefte/avkrefte diagnosen. Målet med disse posisjonstestene er å finne ut hvilken/hvilke bueganger som er påvirket. Derfor vil testene hos pasienter med krystallsyken utløse kortvarig svimmelhet, og oppleves for mange veldig ubehagelige.
Den mest brukte testen er Dix-Hallpike-manøveren (6), som i hovedsak tester de bakre buegangene. Her legges pasienten raskt bakover med hodet rotert 45 grader til samme side som testes. Dette vil da utløse svimmelheten og en karakteristisk øyebevegelse kalt nystagmus, som bekrefter diagnosen. Her på klinikken bruker vi også infrarøde videobriller, som gjør at vi mer effektivt kan følge med på øyebevegelser underveis og i etterkant av testene.
En annen posisjonstest som benyttes er hoderotasjonstest (6), som tester de horisontale buegangene. Under denne testen ligger pasienten på ryggen med hodet rotert til hver side, og øynene observeres for å avgjøre hvilken side som er påvirket.

Behandling av krystallsyke
Heldigvis finnes det effektive behandlinger for krystallsyke. Ved behandling brukes ulike reponeringsmanøvere, som består av en rekke bevegelser med endring av stilling for hode/kropp, med opphold i hver posisjon underveis. Dette vil flytte krystallene ut av buegangen ved hjelp av tyngdekraften.
For behandling av bakre buegang, brukes Epleys manøver (6). Mange pasienter opplever betydelig forbedring allerede etter én behandling, men noen kan det være nødvendig å gjenta behandlingen 3-4 ganger før de opplever bedring. I noen tilfeller kan krystallene også flytte seg fra en buegang til en annen, da kan det være behov for flere behandlinger (7). Ved krystaller i de horisontale buegangene brukes en såkalt rullemanøver (6), som innebærer at pasienten som ligger på banken roterer kroppen opptil 360 grader.

Etter behandlingen kan du gjenoppta normale aktiviteter og bevege deg som normalt. Når du først har opplevd krystallsyken, vil det kunne være tilbakevendende. Omtrent 50% får et nytt anfall, og de aller fleste kommer innen det første året (8). En helt naturlig respons på svimmelhetsanfall er redusert bevegelse av nakke og hode, nettopp fordi det er dette som utløser anfallene. Derfor vil mange oppleve at de får nye muskelspenninger, spesielt i nakken (9). Da kan det være gunstig å inkludere behandling av disse spenningene, i etterkant av vellykket reponering.
Vestibulær rehabilitering
For enkelte kan svimmelheten vedvare selv etter vellykket reposisjonering av krystallene. I slike tilfeller kan vestibulær rehabilitering være en viktig del av behandlingen (10). Dette innebærer en rekke ulike øvelser, spesielt tilpasset din situasjon, som hjelper hjernen med å tilpasse seg og kompensere for de forstyrrede signalene fra balanseorganet. Øvelsene kan bidra til å redusere svimmelheten over tid og hjelpe deg til å øke trygghet i daglige aktiviteter.
